Hoppa yfir valmynd

Hugtakasafn þýðingamiðstöðvar utanríkisráðuneytisins

Leitarorð Leitartungumál
Nánari leit  |  Fletting sviða

Hugtakasafn : Eitt hugtak
ÍSLENSKA
örhylkjað vítamín
ENSKA
micro encapsulated vitamin
Svið
neytendamál
Dæmi
[is] Vísindanefndin um matvæli mat upplýsingar um öryggi áloktenýlsúksínatsterkju og lét í ljós álit sitt 21. mars 1997. Nefndin komst að þeirri niðurstöðu að notkun þessa aukefnis sem efnisþáttar í örhylkjuð vítamín og karótenóíð gæti talist ásættanleg. Því er rétt að leyfa þessa notkun.

[en] The Scientific Committee on Food assessed the information on the safety of starch aluminium octenyl succinate and expressed its opinion on 21 March 1997. The Committee found that the use of this additive as a component of micro encapsulated vitamins and carotenoids may be regarded as acceptable. It is therefore appropriate to permit this use.

Skilgreining
[en] micro-encapsulation is a process in which tiny particles or droplets are surrounded by a coating to give small capsules many useful properties. In a relatively simplistic form, a microcapsule is a small sphere with a uniform wall around it. The material inside the microcapsule is referred to as the core, internal phase, or fill, whereas the wall is sometimes called a shell, coating, or membrane. Most microcapsules have diameters between a few micrometers and a few millimeters.
The definition has been expanded, and includes most foods. Every class of food ingredient has been encapsulated; flavors are the most common. The technique of microencapsulation depends on the physical and chemical properties of the material to be encapsulated.[1]

Many microcapsules however bear little resemblance to these simple spheres. The core may be a crystal, a jagged adsorbent particle, an emulsion, a suspension of solids, or a suspension of smaller microcapsules. The microcapsule even may have multiple walls (Wikipedia)

Rit
[is] Tilskipun Evrópuþingsins og ráðsins 2006/52/EB frá 5. júlí 2006 um breytingu á tilskipun 95/2/EB um aukefni í matvælum önnur en litarefni og sætuefni og tilskipun 94/35/EB um sætuefni til notkunar í matvælum

[en] Directive 2006/52/EC of the European Parliament and of the Council of 5 July 2006 amending Directive 95/2/EC on food additives other than colours and sweeteners and Directive 94/35/EC on sweeteners for use in foodstuffs

Skjal nr.
32006L0052
Aðalorð
vítamín - orðflokkur no. kyn hk.
ENSKA annar ritháttur
microencapsulated vitamin
micro-encapsulated vitamin

Var efnið hjálplegt?Nei
Takk fyrir

Ábendingin verður notuð til að bæta gæði þjónustu og upplýsinga á vef Stjórnarráðsins. Hikaðu ekki við að hafa samband ef þig vantar aðstoð.

Af hverju ekki?

Hafa samband

Ábending / fyrirspurn
Ruslvörn
Vinsamlegast svaraðu í tölustöfum

Vefurinn notar vefkökur til að bæta upplifun notenda og greina umferð um vefinn. Lesa meira